Polska Izba Inżynierów Budownictwa > Komisja Współpracy z Zagranicą > Sprawozdania ze współpracy międzynarodowej > XXIV Spotkanie organizacji budowlanych z krajów Grupy Wyszehradzkiej

XXIV Spotkanie organizacji budowlanych z krajów Grupy Wyszehradzkiej PDF Drukuj Email
piątek, 01 grudnia 2017

5-8 października 2017 r. w  Brnie  odbyło się XXIV spotkanie organizacji budowlanych (izb i związków) z krajów Grupy Wyszehradzkiej V-4. Gospodarzami spotkania była Czeska Izba Autoryzowanych Inżynierów i Techników (CKAIT) i Czeski Związek Inżynierów Budownictwa (CSSI).
W spotkaniu uczestniczyły delegacje: Słowackiej Izby Inżynierów Budownictwa, Słowackiego Związku Inżynierów Budownictwa, Węgierskiej Izby Inżynierów, Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa oraz Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa. Czeska Izba Autoryzowanych Inżynierów i Techników obchodzi w tym roku 25 rocznicę istnienia. Na fakt ten często zwracali uwagę organizatorzy.
Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentował  Stefan Czarniecki –  wiceprezes Krajowej Rady PIIB.
W trakcie obrad plenarnych:

• Przewodniczący delegacji poinformowali o istotnych wydarzeniach, jakie miały miejsce w ostatnim okresie, tj. od XXIII spotkania uczestników grupy V4 w Budapeszcie w październiku 2016 r., ze szczególnym uwzględnieniem stanu przepisów prawnych dotyczących budownictwa.
  • Po dyskusji o nowelizacji prawa budowlanego ustalono, że poszczególne organizacje inżynierskie przekażą sobie aktualne teksty prawa budowlanego z wprowadzonymi do nich poprawkami.
  • W związku z nowelizacją dyrektywy UE firmy budowlane stwierdzają presję do stosowania w zamówieniach publicznych kryterium najniższej ceny, co skutkuje obniżeniem jakości dokumentacji projektowej oraz robót budowlanych.
  • Organizacje uczestniczące w spotkaniu wdrożyły w swoim ustawodawstwie dyrektywę 2013/55/UE. W zakresie uznawania wzajemnych kwalifikacji przyjęto interpretację, że osoby osiadłe mają te same prawa i obowiązki, co osoby autoryzowane w poszczególnych krajach członkowskich.
  • Uczestnicy ustalili, że będą się wzajemnie informować o działalności w obszarze kształtowania norm (zwłaszcza w zakresie standardów rysunku budowlanego), będą one kontynuowane w celu promowania elektronicznej archiwizacji dokumentacji projektowej i poszukiwania modelowania informacji o budynkach (BIM), które można wykorzystywać w całym cyklu „życia” budynków.
  • Wysłuchano informacji przedstawicieli poszczególnych delegacji w sprawie problemów związanych z wdrażaniem technologii BIM i stanie jej zaawansowania w reprezentowanych krajach.
  • Na zakończenie obrad uzgodniono, że kolejne jubileuszowe XXV spotkanie organizacji, izb i związków budowlanych odbędzie się w październiku 2018 r. na Słowacji. Gospodarzem spotkania będzie Słowacka Izba Inżynierów Budownictwa i Słowacki Związek Inżynierów Budownictwa.
  • Na zakończenie obrad uzgodniono tekst wspólnej deklaracji, którą podpisali przewodniczący delegacji.

W ramach programu technicznego delegacje zwiedziły Uniwersytet Techniczny w Brnie oraz Zamek Valtice i Zamek Lednice.

Załącznik: Deklaracja z XXIV Spotkania Organizacji i Izb Inżynierskich krajów Grupy V4.

Poprawiony: wtorek, 27 lutego 2018