Dokumenty międzynarodowe
Sprawozdania ze współpracy międzynarodowej
Biuletyny europejskich organizacji inżynierskich
Informacje z europejskich izb inżynierów budownictwa
Posiedzenie Zarządu ECEC w Lublanie PDF Drukuj Email
piątek, 04 marca 2016

16 stycznia 2016 r. odbyło się w siedzibie Słoweńskiej Izby w Lublanie (Słowenia) posiedzenie Zarządu ECEC. W czasie obrad omówiono m.in. Wspólne Ramy Obowiązkowego Kształcenia dla Inżynierów, funkcjonowanie Akademii Kształcenia Ustawicznego ECEC oraz zasady wynagradzania inżynierów z uprawnieniami.

W spotkaniu uczestniczyli m.in. Črtomir Remec –  Prezydent Zarządu ECEC; Zygmunt Meyer, Hansjörg Letzner, Dragoslav Šumarac – Wiceprezydenci Zarządu ECEC; Klaus Thürriedl – Sekretarz Generalny ECEC; Gábor Szöllössy –  Skarbnik ECEC; Thomas Noebel – audytor oraz Barbara Škraba Flis – sekretariat Prezydenta ECEC, Cornelia Hammerschlag i Eva Mair – sekretariat ECEC.

Zgodnie z programem posiedzenia omówiono następujące tematy:

1. Sprawozdanie z działalności Prezydenta ECEC Č. Remeca w okresie od ostatniego posiedzenia Zarządu ECEC. Został wybrany podczas Światowej Konferencji Inżynierskiej i Zgromadzenia Ogólnego w Kyoto w Japonii na wiceprezesa Światowej Federacji Organizacji Inżynierskich na kadencję 2015–2019.
  2. Klaus Thürriedl, Sekretarz Generalny ECEC mówił m.in. o Wspólnych Ramach Obowiązkowego Kształcenia dla Inżynierów – stan obecny i plan działania. Jest to zestaw minimalnej wiedzy, umiejętności i kompetencji, niezbędnych do wykonywania określonego zawodu. Ma dawać inżynierom z uprawnieniami możliwość automatycznego uznawania kwalifikacji w państwach członkowskich UE.
  3. Zarząd ECEC wystąpił do UE o przyznanie europejskiego dofinansowania do kształcenia ustawicznego CPD (wg. wytycznych Komisji Europejskiej). W ramach tego wniosku podano ekspertów, którzy będą gwarantowali wysoki poziom realizacji i są to:  D. Šumarac oraz Z. Meyer.
  4. Słoweńska Izba stworzyła projekt platformy ze szkoleniami, wykładami na żywo, testami, itd. tak zwana Akademia Kształcenia Ustawicznego ECEC, która ma być miejscem, gdzie będzie  można się uczyć i konsultować. Platforma jest cały czas rozbudowywana przez Izbę Słoweńską.
  5. Informacja grupy roboczej ds. kształcenia ustawicznego – stan obecny i plan działania. Prezentował D. Šumarac, który jest przewodniczącym tej grupy roboczej oraz przygotowuje platformę ze szkoleniami e-learningowymi, wykładami na żywo.
  6. Informacja grupy roboczej ds. stawek, któremu przewodniczy H. Letzner. Grupa zajmuje się zasadami wynagradzania inżynierów z uprawnieniami (zasady ustalania minimalnych stawek).
  7. Sprawa rozszerzenia ECEC o członków stowarzyszonych: Malta, Ukraina. Z. Meyer został poproszony o koordynację tego zagadnienia i podjęcie rozmów z ww. krajami.

Finanse ECEC omówił Skarbnik  ECEC –  G. Szöllössy.

Poprawiony: poniedziałek, 04 lipca 2016