Dokumenty międzynarodowe
Sprawozdania ze współpracy międzynarodowej
Biuletyny europejskich organizacji inżynierskich
Informacje z europejskich izb inżynierów budownictwa
24. Bawarskie Dni Inżyniera PDF Drukuj Email
środa, 09 marca 2016

28 stycznia 2016 r. rozpoczęły się 24. Bawarskie Dni Inżyniera. Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentował prof. Zygmunt Meyer.

Przed oficjalnym otwarciem kolejnych obchodów Bawarskich Dni Inżyniera odbyły się rozmowy z dr. inż. Heinrichem Schroeterem, Prezydentem Bawarskiej Izby dotyczące szerszego udziału Izby Bawarskiej w organizacjach europejskich. W wyniku wymiany różnych poglądów i opinii, Prezydent Bawarskiej Izby stwierdził, że istnieje możliwość przystąpienia Izby Bawarskiej do ECCE (Europejskiej Rady Inżynierów Budownictwa), co przyczyniłoby się do likwidacji nieprzejrzystego obecnie  sposobu reprezentowania Izby Niemieckiej w organizacjach europejskich.

W czasie pierwszego dnia świętowania 24. Bawarskich Dni Inżyniera uczestniczące w nich zagraniczne delegacje uczestniczyły w rozmowach i dyskusjach  związanych z wykonywaniem zawodu inżyniera budownictwa.

Następnego dnia, czyli 29 stycznia br. od godziny 10.00 rozpoczęła się konferencja pod tytułem: „Tradycja, Przyszłość i Innowacyjność Inżynierów”. Główne motto konferencji miało przyświecać połączeniu celów społecznych, gospodarczych i tradycji historycznych z działalnością  inwestycyjną w Unii Europejskiej.

30 stycznia br. organizatorzy przygotowali spotkanie z Prezydentem Niemieckiego Związku Pracodawców Budowlanych.

Zygmunt Meyer