Polska Izba Inżynierów Budownictwa > Materiały dla mediów > Stowarzyszenia Naukowo-Techniczne popierają stanowisko PIIB w sprawie zmian w projekcie Kodeksu urbanistyczno-budowlanym

Materiały dla mediów
Patronaty
Sprostowania
Stowarzyszenia Naukowo-Techniczne popierają stanowisko PIIB w sprawie zmian w projekcie Kodeksu urbanistyczno-budowlanym PDF Drukuj Email
wtorek, 10 lutego 2015

5 lutego br. w siedzibie PIIB w Warszawie odbyło się spotkanie przedstawicieli Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych z władzami PIIB. W czasie obrad uczestnicy posiedzenia w trosce o właściwy kształt przepisów projektu Kodeksu urbanistyczno-budowlanego poparli stanowisko PIIB w sprawie projektu kodeksu.

Obrady prowadził Andrzej Roch Dobrucki, prezes PIIB który na początku spotkania przedstawił stanowisko PIIB i uwagi samorządu zawodowego inżynierów budownictwa do propozycji zapisu zagadnień z zakresu samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie w Kodeksie urbanistyczno-budowlanym.

Prezes PIIB omówił także stanowisko PIIB w sprawie wprowadzenia zagadnień z zakresu specjalności uprawnień budowlanych do przepisów Kodeksu urbanistyczno-budowlanego; utrzymania dotychczasowych wszystkich specjalności uprawnień budowlanych oraz przywrócenia do samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie funkcji rzeczoznawcy budowlanego.

W wyniku dyskusji oraz po przedstawieniu swoich racji, przedstawiciele Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych zgodzili się z argumentami PIIB i poparli stanowisko samorządu zawodowego inżynierów budownictwa. Stanowisko Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych i PIIB zostało przesłane do Marka Wierzbowskiego, przewodniczącego Komisji Kodyfikacyjnej Prawa Budowlanego.

Załącznik:
Stanowisko Stowarzyszeń Naukowo-Technicznych w sprawie projektu Kodeksu urbanistyczno-budowlanego
z dn. 5 lutego 2015 r.

Poprawiony: poniedziałek, 23 lutego 2015