Polska Izba Inżynierów Budownictwa > Materiały dla mediów > Stanowisko PIIB w sprawie sporządzania świadectw energetycznych

Materiały dla mediów
Patronaty
Sprostowania
Stanowisko PIIB w sprawie sporządzania świadectw energetycznych PDF Drukuj Email
poniedziałek, 09 listopada 2009

Polska Izba Inżynierów Budownictwa nie zgadza się z zarzutami przedstawionymi w publikacji „Certyfikaty energetyczne w rękach lobbystów” zamieszczonej w Dzienniku Gazeta Prawna w dn. 9.10.2009 r. mówiącymi, że nowelizacja ustawy z 27 sierpnia 2009 r. Prawo budowlane wprowadzająca zakaz sporządzania świadectw energetycznych budynku tylko dla dwóch grup: właścicieli i osób, którym przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu narusza przepisy unijne.

Zgodnie z art. 10 Dyrektywy 2002/91/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie charakterystyki energetycznej budynków państwa członkowskie zapewniają, „aby certyfikacja budynków, opracowanie towarzyszących zaleceń oraz kontrola kotłów i systemów klimatyzacji były wykonywane w sposób niezależny przez wykwalifikowanych i/lub akredytowanych ekspertów, niezależnie od tego czy działają oni jako samodzielni fachowcy, czy też są zatrudnieni w publicznych lub prywatnych jednostkach”. Dyrektywa nie zawiera żadnych innych przepisów ograniczających lub określających krąg osób wykonujących charakterystyki energetyczne.

PIIB uważa, że warunki określone w art. 5 ust. 8 ustawy Prawo budowlane stawiane osobom uprawnionym do sporządzania świadectw charakterystyki energetycznej zapewniają wymaganą w Dyrektywie fachowość. Warunek ten spełniają osoby posiadające uprawnienia budowlane.

Zdaniem PIIB świadectwa charakterystyki energetycznej nie powinny być wykonywane jedynie przez właścicieli budynków, lokali mieszkalnych lub części budynku stanowiących samodzielną całość techniczno-użytkową oraz osoby, którym przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (art. 5 ust. 4a ustawy – Prawo budowlane). W ich przypadku sporządzenie świadectwa należy zlecić osobie trzeciej spełniającej warunki kwalifikacyjne określone w art. 5 ust. 8 i 13 ustawy Prawo budowlane. Nie są także zasadne zarzuty dotyczące niezależności osób sporządzających świadectwa, gdyż każda z nich znajduje się w podobnej sytuacji prawnej i faktycznej, ponieważ działa na zlecenie właściciela lub dewelopera.

Więcej informacji: Urszula Kieller-Zawisza
Doradca ds. Komunikacji Społecznej PIIB
e-mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.    tel. 0 697 771 899
Poprawiony: środa, 03 lutego 2010