Zespół ds. organizacji 26. posiedzenia izb i organizacji inżynierskich państw Grupy V4
Zespół ds. "Inżyniera Budownictwa"
Zespół ds.grupowego ubezpieczenia OC inżyniera budownictwa
Sektorowa Rada ds. Kompetencji w Budownictwie
Komisja ds. BIM
28. Bawarskie Dni Inżyniera PDF Drukuj Email
środa, 18 marca 2020

W dniach 23-25 stycznia 2020 r. w Monachium odbyły się 28. Bawarskie Dni Inżyniera. Polska Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentowali Andrzej Pawłowski – wiceprezes KR PIIB i Zygmunt Meyer – członek KR PIIB.

24 stycznia Bawarska Izba Inżynierów Budownictwa po raz 28. świętowała w Monachium Dzień Inżyniera, który w starej Sali Kongresowej obok Muzeum Komunikacji zgromadził ponad 800 uczestników. W przeddzień w siedzibie Izby odbyło się spotkanie zaproszonych gości z jej Prezydentem i jego najważniejszymi współpracownikami. Wśród gości, oprócz przedstawicieli miejscowych władz, uczelni, organizacji zawodowych brali udział także przedstawiciele niemieckich i zagranicznych izb inżynierów, m.in. z Czech, Słowacji, Węgier, Austrii. Była również  delegacja z Polski reprezentująca Polską Izbę Inżynierów Budownictwa oraz Okręgową Izbę z Dolnego Śląska. Była to doskonała okazja, żeby podyskutować o problemach naszego środowiska, które w wielu krajach są podobne.

Piątkowe uroczystości odbywały się pod hasłem: Społeczeństwo 4.0 – Czynnik ludzki w czasach przemian (Gesellschaft 4.0 – Der Faktor Mensch in Zeiten des Wandels). Zainaugurował je wykład Prezydenta Bawarskiej Izby Inżynierów prof. dr. Norberta Gebbekena, w który omawiając wyzwania związane z cyfryzacją we wszystkich dziedzinach także zawodowego życia, zwrócił uwagę, że nie zastąpi ona kultury zarządzania i odpowiedzialności, którą musimy wspólnie ponosić.

Tego samego dnia odbyło się również posiedzenie obecnych członków Zarządu ECEC, na którym omawiano sprawy i porządek kolejnego posiedzenia Zarządu ECEC w Berlinie.

Andrzej Pawłowski

Zygmunt Meyer