25 spotkanie organizacji budowlanych krajów Grupy Wyszehradzkiej PDF Drukuj Email
środa, 10 października 2018

W dniach 4-7 października 2018 r. w Bańskiej Bystrzycy na Słowacji odbyło się spotkanie organizacji budowlanych (izb i związków) krajów Grupy Wyszehradzkiej V-4. W obradach uczestniczyli: Zbigniew Kledyński – prezes Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa, Andrzej Pawłowski i Zygmunt Rawicki – wiceprezesi PIIB.

Było to już kolejne, dwudzieste piąte, a więc jubileuszowe spotkanie, którego początki sięgają 1994 roku, kiedy to rozpoczęła się współpraca pomiędzy organizacjami budowlanymi z krajów Grupy Wyszehradzkiej. Pierwsze spotkanie odbyło się w Bratysławie na Słowacji, a jego organizatorzy to: Słowacka Izba Inżynierów Budownictwa i Słowacki Związek Inżynierów Budownictwa. Do dzisiaj, przedstawiciele tych organizacji spotykają się corocznie, każdorazowo w innym kraju Grupy V-4. Gospodarzami tegorocznego spotkania były: Słowacka Izba Inżynierów Budownictwa (SKSI) pod przewodnictwem Jana Petrżali i Słowacki Związek Inżynierów Budownictwa (SZSI) z przewodniczącym Jurajem Nagy. Pozostałymi uczestnikami spotkania były delegacje: Czeskiej Izby Autoryzowanych Inżynierów i Techników Budownictwa (ČKAIT),  Czeskiego Związku Inżynierów Budownictwa (ČSSI), Węgierskiej Izby Inżynierów (MMK). Stronę polską reprezentowali Zbigniew Kledyński – prezes Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa, Andrzej Pawłowski i Zygmunt Rawicki – wiceprezesi PIIB,  Ryszard Trykosko – przewodniczący Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa i Wiktor Piwkowski – sekretarz generalny PZITB.

Jeden z dwóch głównych tematów tegorocznego spotkania dotyczył uznawania kwalifikacji zawodowych w poszczególnych krajach Grupy Wyszehradzkiej V-4. Prezentacji tego tematu dokonali przedstawiciele poszczególnych delegacji. Z ramienia delegacji polskiej powyższy temat przedstawił Zygmunt Rawicki. Po dyskusji stwierdzono, że na podstawie obecnie obowiązujących przepisów, procedury wzajemnego uznawania kwalifikacji w krajach V-4 są podobne. Poszczególne delegacje V-4 zadeklarowały, że będą nadal tworzyć warunki w swoich krajach, aby zastosować równoważne podejście do uznawania kwalifikacji zawodowych kandydatów z innych krajów V-4.

Drugi temat dotyczył technologii BIM. Wysłuchano informacji przedstawicieli poszczególnych delegacji w sprawie problemów związanych z wdrożeniem technologii BIM i stanu jej zaawansowania w krajach V-4, jako kontynuację ustaleń podjętych na 22-gim spotkaniu organizacji budowlanych w październiku 2015 roku w Gdańsku. Ze strony polskiej informację przekazał Wiktor Piwkowski. Na podstawie tych informacji uczestnicy spotkania stwierdzili, że w poszczególnych krajach V-4 rozwija się świadomość na temat zagadnień związanych z BIM, ale podejścia różnią się. Wszystkie delegacje  zadeklarowały swoje zainteresowanie współpracą w zakresie możliwości ubiegania się o wspólny udział w międzynarodowym projekcie finansowanym ze środków Unii Europejskiej, mającym na celu stworzenie w praktyce wspólnej platformy do wdrożenia systemu BIM.

Ponadto w czasie spotkania:

- Przewodniczący poszczególnych delegacji poinformowali się wzajemnie o istotnych wydarzeniach, jakie miały miejsce w poszczególnych organizacjach w ostatnim roku, tj. od 24 spotkania organizacji budowlanych Grupy V-4 w Brnie (październik 2017 r.), ze szczególnym uwzględnieniem stanu przepisów prawnych dotyczących budownictwa, a także przedstawili informacje o działalności izb inżynierskich i stowarzyszeń w krajach Grupy Wyszehradzkiej w tym okresie.

- Odbyła się prezentacja pracy dyplomowej pt. „Przekrycie hali sportowej w Szamorinie“ przez laureata konkursu „Inżynierska praca dyplomowa 2017” na najlepsze prace dyplomowe absolwentów wydziałów technicznych wyższych uczelni na Słowacji. SKSI była głównym organizatorem tego konkursu.

- Uzgodniono, że kolejne 26. spotkanie izb i związków organizacji  budowlanych krajów Grupy Wyszehradzkiej odbędzie się w październiku 2019 r. w Polsce, którego gospodarzem będą Polska Izba Inżynierów Budownictwa i Polski Zwązek Inżynierów i Techników Budownictwa.

- Uczestnicy spotkania stwierdzili, że spotkanie spełniło swoje założenia programowe i że dalsza wymiana doświadczeń pomiędzy poszczególnymi organizacjami budowlanymi jest celowa. Ponadto organizatorom tegorocznego spotkania wyrazili podziękowania za jego bardzo dobre przygotowanie zarówno pod względem merytorycznym, jak i organizacyjnym.

W wyniku plenarnej dyskusji uzgodniono tekst wspólnej deklaracji, którą na zakończenie spotkania podpisali przewodniczący delegacji.

Delegacje w ramach programu spotkali się w historycznym ratuszu z władzami miasta Bańska  Bystrzyca, zwiedzili Muzeum SNP w Bańskiej Bystrzycy,  mennicę i Muzeum monet i medali w Kremnicy, a także w Bańskiej Szczawnicy plac św. Trójcy i klasztor św. Antoniego, gdzie w kaplicy Wniebowzięcia Marii Panny wysłuchali multiinstrumentalnego koncertu gitarowego.

Zygmunt Rawicki

Deklaracja w wersji PDF