15. Zgromadzenie Ogólne ECEC PDF Drukuj Email
czwartek, 26 lipca 2018

W dniach 10-11 marca 2018 r. w Brukseli odbyło się posiedzenie Zarządu ECEC oraz 15. Zgromadzenie Ogólne ECEC. Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentował kol. Zygmunt Meyer oraz Anna Lewandowska.

10 marca br. odbyło się posiedzenie Zarządu ECEC. Głównym tematem była deklaracja FEANI dotycząca propozycji utworzenia nowej organizacji skupiającej różne środowiska, zawody, organizacje i stowarzyszenia. Po bardzo długiej dyskusji Zarząd ECEC postanowił zarekomendować Zgromadzeniu Ogólnemu ECEC odrzucenie tej propozycji.

11 marca 2018 r. odbyło się 15. Zgromadzenie Ogólne ECEC. Na początku posiedzenia odbyła się sesja dotycząca BIM. Swoje prezentacje przedstawili Goncalo Ascensao oraz Oscar Nieto. Prezentację na temat: „Dlaczego ECEC powinno się zaangażować w dyskusję dotyczącą BIM” poprowadził Vladimir Benko, prezes Słowackiej Izby Inżynierów Budownictwa. Dyskusja z organizacjami członkowskimi ECEC zaowocowała utworzeniem nowej grupy roboczej ds. BIM i ustalono jej  pierwsze spotkanie na  14 kwietnia br. w Wiedniu.

W pierwszej części roboczej spotkania Prezydent ECEC Crtomir Remec przedstawił do zatwierdzenia porządek posiedzenia i protokół z 14. Zgromadzenia Ogólnego ECEC. Następnie przedstawił raport ze swojej działalności:  informacje o planie dotyczącym FEANI, informacje o pozycji ECEC i plany na przyszłość. Poinformował, że w kwietniu 2019 roku w Lublanie Słoweńska Izba Inżynierów we współpracy z regionalnym uniwersytetem organizuje „World Construction Forum” („Światowe Forum Konstrukcyjne”). Do współpracy w komitecie naukowym konferencji zaprosił prof. Zygmunta Meyera. W kolejnym punkcie Klaus Thürriedl, sekretarz ECEC przedstawił aktualne informacje dotyczące prac grupy roboczej ECEC ds. projektu CTP (Common Training Principles), czyli wspólnych zasad szkolenia dla europejskich inżynierów. Poruszył kwestię, czy należy dołożyć większych starań, aby możliwe było wdrożenie wspólnych ram szkolenia. Następnie Hansjörg Letzner, wiceprezes ECEC przedstawił prezentację dotyczącą planu i zakresu prac grupy roboczej ds. zamówień publicznych.

Później  przedstawiono i zatwierdzono sprawozdanie finansowe za 2017 rok oraz raport audytorów. Obu audytorów ponownie wybrano na 2018 rok. Jednogłośnie przyjęto Narodowe Stowarzyszenie Inżynierów Rosyjskich ze statusem członka stowarzyszonego do ECEC.

Poprawiony: czwartek, 26 lipca 2018