Zespół ds. organizacji 26. posiedzenia izb i organizacji inżynierskich państw Grupy V4
Zespół ds. "Inżyniera Budownictwa"
Zespół ds.grupowego ubezpieczenia OC inżyniera budownictwa
Sektorowa Rada ds. Kompetencji w Budownictwie
Komisja ds. BIM
Inżynierowie służą USA i Polsce PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 lipca 2016

20-22 maja br. obchodzono jubileusz 75-lecia powstania organizacji Stowarzyszenia Polskich Inżynierów i Techników w USA „Polonia Technica”. Obchody te odbywały się pod hasłem „Polscy inżynierowie Ameryce i Polsce, oraz ich profesjonalne osiągnięcia”.

Uroczyste obchody jubileuszu 75-lecia Stowarzyszenia „Polonia Technica” odbyły się w Konsulacie RP na Manhattanie w USA. Oficjalnego otwarcia jubileuszu dokonał  dr inż. Janusz Romański, prezes Stowarzyszenia „Polonia Technica”. Gości powitał pełniący rolę gospodarza wicekonsul Mateusz Stąsiek podkreślając m.in., że „Polonia Technica” wnosi nieoceniony wkład w kształtowanie oblicza Polonii.

Zasadniczym punktem obchodów było sympozjum naukowe  pt. „Polscy Inżynierowie Ameryce i Polsce, oraz ich profesjonalne osiągnięcia”. Sympozjum obejmowało tematykę z zakresu najnowszych osiągnięć polskich inżynierów, określenie perspektyw współpracy naukowej pomiędzy USA i Polską oraz profesjonalny dorobek polonijnych inżynierów. W czasie obchodów pokazano także osiągnięcia wybitnych członków stowarzyszenia m.in. Tadeusza Sendzimira, Franka Piaseckiego, Henry Petroskiego, gen. Zdzisława Starosteckiego, Stephanie Kwolek i innych, którzy budowali pozycję w społeczeństwie amerykańskim, podnosząc prestiż i dumę Polonii.

W jubileuszowych uroczystościach wzięli udział przedstawiciele polonijnych organizacji inżynierskich, jak również zaproszeni goście z polskich uczelni technicznych, firm jak również administracji i agend rządowych. PIIB na uroczystościach reprezentował Andrzej R. Dobrucki, prezes PIIB oraz Zygmunt Meyer, przewodniczący Okręgowej Rady Zachodniopomorskiej OIIB i wiceprezydent ECEC (Europejska Rada Izb Inżynierów).

Po zakończeniu sympozjum prezes Janusz Romański wręczył Medal im. Tadeusza Kościuszki wraz z dyplomami osobom, które wybijają się w swojej pracy zawodowej, ale też potrafią poświęcić swój czas na rzecz stowarzyszenia. Wśród odznaczonych  Medalem im. Tadeusza Kościuszki byli także A. R. Dobrucki, prezes PIIB i Zygmunt Meyer, przewodniczący Okręgowej Rady Zachodniopomorskiej OIIB. Prezes PIIB został także uhonorowany dyplomem  Filadelfijskiego Dzwonu Wolności.

POLONIA TECHNICA Inc., Association of Polish-American Engineers – Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Polskich w USA, zostało założone 16 maja 1941 roku w Nowym Jorku. Inspiracją do powstania stowarzyszenia była potrzeba wzajemnej pomocy i szerokiej współpracy w wielu dziedzinach życia, nauki i techniki Polaków i osób polskiego pochodzenia, byłych żołnierzy, którzy po zakończeniu II Wojny Światowej przybyli do Stanów Zjednoczonych AP. Następne lata działalności  skierowano na promocję polskiej myśli technicznej oraz promocję Polski w społeczeństwie amerykańskim. Obecnie „Polonia Technica” zrzesza ponad 200 członków aktywnie uczestniczących w życiu organizacji.

Poprawiony: poniedziałek, 04 lipca 2016