Polska Izba Inżynierów Budownictwa > Komisja Współpracy z Zagranicą > Sprawozdania ze współpracy międzynarodowej > Obrady Zgromadzenia Ogólnego Europejskiej Rady Inżynierów Budownictwa w Madrycie

Obrady Zgromadzenia Ogólnego Europejskiej Rady Inżynierów Budownictwa w Madrycie PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 lipca 2016

4-5 marca odbywały się w Madrycie obrady Zgromadzenia Ogólnego ECCE. Dyskutowano m.in. nad sprawozdaniem  z działalności ECCE oraz przyjęciem sprawozdania  finansowego, przyjęciem Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ukrainy do ECCE oraz Stałymi Komitetami.

Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentował Zygmunt Meyer. 3 marca 2016 r. Zygmunt Meyer wziął udział w posiedzeniu przewodniczących delegacji organizacji, które przyjechały na Zgromadzenie Ogólne ECCE, nie będąc członkami tej organizacji (jako obserwatorzy): Chile i Texas. W rozmowach poruszono problem rozdziału funkcji  ECEC oraz ECCE w organizowaniu reprezentacji inżynierów budowlanych w UE.

W dniach 4-5 marca 2016 r. odbywały się obrady Zgromadzenia Ogólnego ECCE. Spotkanie odbywało się w siedzibie Hiszpańskiej Izby Inżynierów. Dyskusja obejmowała sprawozdanie Zarządu ECEC – dyskusję i przyjęcie sprawozdania oraz prezentację i przyjęcie sprawozdania finansowego. W drugim dniu dyskusja koncentrowała się na następujących  zagadnieniach:

1. Przyjęcie Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Ukrainy do ECCE.
  2. Sprawozdanie i dyskusja na temat Stałych Komitetów. Ostatecznie rozwiązano te zespoły wprowadzając w ich miejsce Position Papers – autorskie opracowania.
  3. Wprowadzenie plastikowej karty z elektronicznym chipem jako dowód członkostwa w ECCE. Uchwałę podjęto większością głosów.
  4. Przedstawiciele ICE (Wielka Brytania) zgłosili powrót tej organizacji do ECCE.

„Deklaracja Madrycka” została podpisana z okazji Międzynarodowej Konferencji Inżynierów Budownictwa, której gospodarzem była Hiszpańska Izba Inżynierów wraz ze swoim bliźniaczym Stowarzyszeniem „Asociación de Ingenieros de Caminos, Canales y Puertos”.

Deklaracja ta została podpisana przez gospodarzy konferencji oraz 4 organizacje międzynarodowe: WCCE, ECCE, CICPC-CECPC oraz FEANI. Deklaracja jest nadal otwarta dla innych organizacji, które chciałyby podpisać się pod podanymi w niej zobowiązaniami.

Poniżej deklaracja:
w języku polskim