Zespół ds. przebudowy i modernizacji budynku przeznaczonego na siedzibę Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa przy ulicy Kujawskiej 1 w Warszawie
Posiedzenie Grupy Roboczej ECEC PDF Drukuj Email
sobota, 02 lipca 2016

22 lutego 2016 r. w siedzibie ECEC w Wiedniu odbyło się posiedzenie Grupy Roboczej ECEC. Obrady przebiegały pod hasłem: „Minimum tariffs for engineers – public procurements” (Minimalne taryfy dla inżynierów – zamówienia publiczne).

Zygmunt Meyer, członek Krajowej Rady Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa  oraz Wiceprezydent ECEC uczestniczył w tym posiedzeniu. Udział w nim wzięli także przedstawiciele izb państw europejskich: Austrii, Słowenii, Węgier, Niemiec, Włoch, Słowacji i Polski.

W dyskusji przygotowano stanowisko ECEC dla Komisji Europejskiej w sprawie minimalnych stawek dla inżynierów, wykonujących samodzielne funkcje techniczne. W drugim punkcie obrad przygotowano stanowisko ECEC w sprawie zamówień publicznych – odstępstwie od minimalnej ceny, sprawa ceny ekonomicznie uzasadnionej oraz obiektywny sposób uwzględniania rekomendacji firm.

Poprawiony: poniedziałek, 04 lipca 2016