Zjazd Rady Polskich Inżynierów w USA PDF Drukuj Email
wtorek, 24 listopada 2015

W dniach 29–30 października 2015 r. w Waszyngtonie odbył się Zjazd Rady Polskich Inżynierów w Ameryce Północnej. Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentował prof. Zygmunt Meyer.

Struktura organizacyjna Rady Polskich Inżynierów w USA obejmuje 18 organizacji polskich inżynierów w 18 stanach. Całość łączy Rada Krajowa Polskich Inżynierów w USA. Pierwsze spotkanie z Zarządem Rady Polskich Inżynierów w Ameryce Północnej odbyło się   29.10.2015 r. Omówiono cele i zadania oraz metody pracy tej organizacji. Przedstawiono oczekiwania pod adresem PIIB:

• udział w wydarzeniach oficjalnych naszej izby,
  • możliwość prezentacji nowych rozwiązań i technologii inżynierskich w czasopiśmie naszej izby,
  • organizacja wspólnych seminariów na temat transferu nowych technologii i myśli inżynierskich,
  • promocja w Polsce konkretnych, nowych rozwiązań inżynierskich.

30 października br. rozpoczął się zjazd, który odbywał się w siedzibie Ambasady RP w Waszyngtonie. W zjeździe wzięli udział przedstawiciele władz Rady Polskich Inżynierów w USA na czele z prof. Andrzejem Nowakiem, przewodniczącym oraz inni członkowie Zarządu. Uczestniczyli także przedstawiciele Ambasady RP w USA, reprezentanci Departamentu Energetyki i Departamentu Transportu rządu USA, rektorzy polskich uczelni m.in. z Poznania, Łodzi, Wrocławia, Opola, Krakowa i Warszawy oraz towarzyszący im naukowcy.

Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentował Zygmunt Meyer, a w zjeździe uczestniczyła także Ewa Mańkiewicz – Cudny, prezes NOT i prof. Maria Kaszyńska, przedstawiciel PZITB.

W pierwszym dniu zjazdu miały miejsce dwie sesje robocze. W czasie tych sesji przedstawiono referaty i wystąpienia dotyczące sposobów współpracy inżynierów polskich w Polsce i USA oraz współpracy uczelni i instytucji. Prof. Zygmunt Meyer wystąpił w sesji 2 przedstawiając wystąpienie w imieniu Andrzeja Rocha Dobruckiego, prezesa PIIB.

31 października br. odbyły się sesje: 3 oraz 4, w czasie których przedstawiono zarówno ze strony polskiej, jak i amerykańskiej konkretne nowości techniczne i technologiczne, mogące stanowić przedmiot wymiany. Organizatorzy obiecali, że wystąpienia merytoryczne będą wydane jako materiały pokonferencyjne.
Tego samego dnia odbyły się również wybory przewodniczącego Rady Krajowej Polskich Inżynierów w Ameryce Północnej. Przewodniczącym został ponownie prof. Andrzej Nowak.

Zdjęcie nr 1 – Od lewej prof. Zygmunt Meyer oraz prof. Andrzej Nowak, przewodniczący Rady Polskich Inżynierów w Ameryce Północnej

Zdjęcie nr 2 – Prof. Zygmunt Meyer

Poprawiony: wtorek, 24 listopada 2015