Polska Izba Inżynierów Budownictwa > Komisja Współpracy z Zagranicą > Sprawozdania ze współpracy międzynarodowej > XXI Konferencja Izb i Związków Inżynierów Budownictwa Krajów Grupy Wyszehradzkiej

Zespół ds. organizacji 26. posiedzenia izb i organizacji inżynierskich państw Grupy V4
Zespół ds. "Inżyniera Budownictwa"
Zespół ds.grupowego ubezpieczenia OC inżyniera budownictwa
Sektorowa Rada ds. Kompetencji w Budownictwie
Komisja ds. BIM
XXI Konferencja Izb i Związków Inżynierów Budownictwa Krajów Grupy Wyszehradzkiej PDF Drukuj Email
środa, 10 grudnia 2014

W dniach 9-12 października 2014 r. w Koszycach na Słowacji odbyło się kolejne XXI spotkanie Izb i Związków Inżynierów Budownictwa z Krajów Grupy Wyszehradzkiej. Gospodarzami spotkania były: Słowacka Izba Inżynierów Budownictwa i Słowacki Związek Inżynierów Budownictwa.

W spotkaniu uczestniczyły również delegacje: Czeskiej Izby Inżynierów Budownictwa, Czeskiego Związku Inżynierów Budownictwa, Węgierskiej Izby Inżynierów, Polskiej Izby Inżynierów budownictwa, Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa.

Polską Izbę Inżynierów Budownictwa reprezentowali:
- wiceprezes Stefan Czarniecki,
- przewodniczący Rady Małopolskiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa, członek Krajowej Rady – Stanisław Karczmarczyk.

Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa reprezentowali:
- przewodniczący Ryszard Trykosko,
- sekretarz generalny Wiktor Piwkowski
- członek Zarządu Głównego Zygmunt Rawicki (uczestnik wszystkich dotychczasowych spotkań).

W pierwszej części spotkania przewodniczący poszczególnych delegacji przedstawili informacje o działalności izb i związków inżynierskich w swoich krajach od ostatniego spotkania w Luhačovicach w Czechach w październiku 2013 r., ze szczególnym uwzględnieniem stanu ustawodawstwa dotyczącego budownictwa. Poinformowali się w zakresie:

• wynagradzania za prace projektowe,
  • nowych regulacji dotyczących zawodów regulowanych,
  • wymagań dotyczących przygotowania do wykonywania zawodu zaufania publicznego (realizacji dyrektywy 2013/55/UE, czasu praktyki zawodowej, pozycji inżyniera budownictwa, kształcenia ustawicznego itp.).

W oparciu o wyniki dyskusji plenarnej uzgodniono tekst wspólnej deklaracji, którą na zakończenie obrad podpisali przewodniczący delegacji. W deklaracji zapisano m. in. ustalenia w sprawie:

• Powołania wspólnej platformy ekspertów (po jednym przedstawicielu z każdego kraju, którzy przygotowywać będą argumenty na rzecz prawnego wprowadzania minimalnych stawek za prace projektowe.
  • Popierania wdrożenia w Krajach Grupy wyszehradzkiej dyrektywy 2014/24/UE w sprawie zamówień publicznych w celu ograniczenia kryterium najniższej ceny przy przetargach na prace projektowe.
  • Popierania utrzymania istniejących uprawnień inżynierów budownictwa na Słowacji, którzy ostatnio świadczą usługi inżynierskie i architektoniczne oraz doradztwo techniczne w zakresie projektowania, rekonstrukcji i adaptacji budynków oraz budowli inżynierskich.
  • Obecni widzą potrzebę wprowadzenia co najmniej trzyletniej praktyki zawodowej niezbędnej do uzyskania dostępu do wykonywania zawodu w celu spełnienia przepisów zawartych w załączniku nr 1 „Podstawowe wymagania dotyczące obiektów budowlanych” do rozporządzenia nr 305/2011 Parlamentu europejskiego i Rady (UE) z dnia 9 marca 2011 r.
  • Wspierają działania w celu wdrożenia i stosowania technologii BIM (modelowanie informacji o budynkach i budowlach).
  • Wysoko oceniono wydanie drugiego tomu nowej serii „Obiekty inżynierskie w Krajach Wyszehradzkiej Czwórki” wydanego przez stronę polską (PZITB i PIIB). Szczególne podziękowania skierowano do dr. inż. Zygmunta Rawickiego – głównego redaktora tego tomu. Trzecia część publikacji zostanie przygotowana przez Słowacką Izbą Inżynierów Budownictwa.
  • Z zadowoleniem przyjęto zaproszenie polskich organizacji inżynierów budownictwa obecnych na spotkaniu, aby XXII spotkanie Izb i Związków Inżynierów Budownictwa Krajów Grupy Wyszehradzkiej odbyło się w 2015 r. w Polsce.

Po zakończeniu obrad nastąpiło uroczyste podpisanie deklaracji z XXI posiedzenia Izb i Związków Inżynierów Budownictwa Krajów Grupy Wyszehradzkiej w dniu 11 października 2014 r. Deklarację podpisali z ramienia PIIB – wiceprezes S. Czarniecki, PZITB – przewodniczący R. Trykosko.

W ramach programu technicznego delegacje zwiedziły galerię Gyuli Andrass’ego i zapoznały się z warunkami odbudowy (po pożarze) zamku na Krasnej Horce. Uczestnicy spotkania zostali również przyjęci na ratuszu przez prezydenta miasta Koszyce. W Parku Kultury i Techniki odbyła się prezentacja miasta Koszyce oraz spotkanie z przedstawicielami Zarządu Miasta, Uniwersytetu Technicznego i firmy U.S. Steel. Był również czas na zwiedzanie Okręgowego Muzeum Górnictwa Węglowego.

Organizatorzy zaprosili na spotkanie przewodniczących delegacji, którzy brali udział w pierwszym spotkaniu organizacji inżynierskich Krajów Grupy Wyszehradzkiej w 1994 r., które odbyło się również na Słowacji w Bratysławie. Przybył na zaproszenie organizatorów Andrzej Nowakowski ówczesny przewodniczący Polskiego Związku Inżynierów i Techników Budownictwa.

Po podpisaniu deklaracji uczestnicy zostali zaproszeni na uroczystą kolację, na którą przybył Pan Rudolf Schuster – były prezydent Republiki Słowackiej.

Zagraniczni uczestnicy spotkania wyrazili podziękowania organizatorom za bardzo dobre przygotowanie, sprawny przebieg XXI spotkania. W opinii uczestników spotkanie spełniło swoje założenia programowe.

Przygotował Stefan Czarniecki

Autor fotografii Zygmunt Rawicki

Fot. 1. Skład polskich delegacji - od lewej S. Czarniecki - Wiceprezes PIIB, S. Karczmarczyk - Członek KR PIIB, Z. Rawicki - Członek ZG PZITB, R. Trykosko - Przewodniczący PZITB, W. Piwkowski - Sekretarz Generalny PZITB.

Fot. 2. Podpisanie deklaracji przez przewodniczących delegacji.

Poprawiony: środa, 10 grudnia 2014

Prawo budowlane 2020