10-lecie Bułgarskiej Izby Inżynierów Budownictwa PDF Drukuj Email
środa, 04 czerwca 2014

W dniach 27.03-30.03.2014 r. Bułgarska Izba Inżynierów Budownictwa zorganizowała w Sofii uroczyste obchody 10 - lecia powołania tej Izby. W obchodach udział wzięło wielu przedstawicieli izb inżynierów budownictwa z Europy, m.in.: z Grecji, Serbii, Słowenii, Chorwacji, Bośni – Hercegowiny, Macedonii, Czarnogóry, Kosowa, Rumunii, Węgier, Austrii, Włoch, Czech, Słowacji, Polski i Niemiec. Główne uroczystości miały miejsce 28.03.2014 r. w auli Uniwersytetu Sofijskiego. Udział w nich wzięli: minister budownictwa Bułgarii, posłowie, Prezydent Sofii oraz przedstawiciele władz lokalnych i stowarzyszeń naukowo – technicznych z Bułgarii. W obchodach uczestniczył także pan Č. Remec, prezydent ECEC

W części oficjalnej oprócz wystąpień Prezydenta Bułgarskiej Izby Inżynierów Budownictwa, ministra budownictwa Bułgarii i Prezydenta Sofii oraz posłów wystąpił pan Č. Remec, prezydent ECEC oraz Zygmunt Meyer reprezentujący Polską Izbę Inżynierów Budownictwa. Następnego dnia, czyli 29.03.2014 r. zorganizowano wyjazd techniczny na budowy prowadzone w Bułgarii.

Informację przygotował  Zygmunt Meyer

Fot. 1. Obchody 10. rocznicy powstania Bułgarskiej Izby Inżynierów Budownictwa. Wystąpienie kol. prof. Z. Meyera (przedstawiciela PIIB) w auli Uniwersytetu Sofijskiego.

Poprawiony: środa, 04 czerwca 2014