Zespół ds. organizacji 26. posiedzenia izb i organizacji inżynierskich państw Grupy V4
Zespół ds. "Inżyniera Budownictwa"
Zespół ds.grupowego ubezpieczenia OC inżyniera budownictwa
Sektorowa Rada ds. Kompetencji w Budownictwie
Komisja ds. BIM
BIM dla Polski – ryzyko i wyzwania PDF Drukuj Email
środa, 23 kwietnia 2014

W dniach 21-23.03. 2014 r. odbyła się w Londynie I Międzynarodowa Konferencja pt. „BIM dla Polski – ryzyko i wyzwania” zorganizowana przez  Stowarzyszenie Techników Polskich w Wielkiej  Brytanii. Polską Izbę Inżynierów  Budownictwa reprezentował Piotr Filipowicz.

Na konferencji  omówiono zasady funkcjonowania  technologii BIM (Building Information Modeling), perspektywy jej rozwoju oraz wszechstronne zastosowania w procesie budowlanym począwszy od założeń projektowych, aż do zakończenia budowy. Oprócz trójwymiarowych rysunków technologia BIM uwzględnia również kolejne wymiary takie jak czas i koszty, co pozwala na bardzo dokładne określenie kosztów budowy, natychmiastową analizę poniesionych kosztów rzeczywistych i zakładanych, analizę terminów zaawansowania prac oraz ich zgodność z dokumentacją.

Znaczną część konferencji poświęcono dotychczasowym zastosowaniom i możliwościom rozwojowym technologii BIM w Polsce.

Zaprezentowano również dotychczasowe zastosowania technologii BIM w Wielkiej Brytanii, ze szczególnym uwzględnieniem  dworca kolejowego usytuowanego na moście w centrum Londynu (Blackfriars Station and Bridge), gdzie funkcję dyrektora kontraktu pełnił Polak mgr inż. Piotr Dudek, obecny prezes  STP, członek Mazowieckiej Okręgowej Izby Inżynierów Budownictwa.

Wiadomości teoretyczne  w zakresie zastosowania BIM uzupełniono w toku bardzo interesującej wycieczki na Blackfriars Station and Bridge, którą odbyto na zakończenie Konferencji.

Stwierdzić należy, że technologia BIM jest niezbędna przy skomplikowanych budowach wznoszonych w silnie zurbanizowanym terenie. Pozwala na dokładne zarządzanie budową przez cały czas trwania inwestycji oraz ogranicza do minimum ryzyko w wystąpienia nieprzewidzianych zdarzeń w toku prowadzenia prac budowlanych. Posiada również szerokie zastosowanie w przypadku inwestycji liniowych.

Na uznanie zasługuje bardzo sprawna organizacja konferencji oraz miła, koleżeńska, pełna zaangażowania atmosfera. W konferencji brało udział około 40 osób.

Piotr  Filipowicz

21.03.2014 Prezes STP mgr inż. Piotr Dudek otwiera I Międzynarodową Konferencję BIM dla Polski - ryzyko i wyzwania; Obok siedzą: Ireneusz Truszkowski - Konsul Generalny RP w Londynie, mgr inz. Piotr Filipowicz – PIIB, mgr inż. Ewa Mańkiewicz Cudny - Prezes NOT"

21.03.2014 Otwarcie I Międzynarodowej Konferencji BIM dla Polski - ryzyko i wyzwania, Przemawia Prezes NOT mgr inż. Ewa Mańkiewicz Cudny, z lewej Konrad Jagodziński – Ambasada RP w Londynie, z prawej mgr inż. Piotr Filipowicz PIIB, Ireneusz Truszkowski - Konsul Generalny RP w Londynie, mgr inż. Piotr Dudek Prezes STP

Dyskusja kuluarowa, dr inż. Dariusz Walasek Politechnika Warszawska i mgr inż. Piotr Filipowicz w rozmowie z młodymi działaczami STP w Londynie