Polska Izba Inżynierów Budownictwa

Stanowisko Krajowej Rady Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa w sprawie wniosku Rzecznika Praw obywatelskich z dnia 12 stycznia 2009 r. dotyczącego stwierdzenia niezgodności ustaw regulujących funkcjonowanie samorządów zawodowych z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej. PDF Drukuj Email
wtorek, 17 marca 2009

Stanowisko

Krajowej Rady Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa

w sprawie wniosku Rzecznika Praw obywatelskich z dnia 12 stycznia 2009 r.
dotyczącego stwierdzenia niezgodności ustaw regulujących funkcjonowanie samorządów zawodowych z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej.

Krajowa Rada Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa negatywnie ocenia inicjatywę i uzasadnienie wniosku Rzecznika Praw Obywatelskich w sprawie stwierdzenia niezgodności ustaw regulujących funkcjonowanie samorządów zawodowych z Konstytucją Rzeczypospolitej Polskiej.

W ocenie samorządu zawodowego inżynierów budownictwa nieuzasadnione i skrajnie nieodpowiedzialne jest stanowisko kwestionujące status zawodu inżyniera budownictwa jako zawodu zaufania publicznego. Zawód ten już od 90 lat znajduje swoją podstawę funkcjonowania w ustawach regulujących wykonywanie samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie. Ustawodawstwo to zmierzało zawsze do zapewnienia bezpieczeństwa życia i zdrowia obywateli oraz ich interesów majątkowych powierzanych w toku procesów budowlanych osobom do tego należycie przygotowanym i posiadającym ich potwierdzenie przez Państwo.

Rolą samorządu zawodowego inżynierów budownictwa utworzonego w konsekwencji inicjatyw oddolnych jest, zgodnie z art. 17 ust.1 Konstytucji RP, reprezentowanie osób wykonujących zawód zaufania publicznego i sprawowanie pieczy nad jego należytym wykonywaniem w granicach interesu publicznego i dla jego ochrony.

Wniosek Rzecznika Praw Obywatelskich wskazuje na niewystarczającą wiedzę o warunkach wykonywania zawodu inżyniera budownictwa i o konsekwencjach jego wadliwego wykonywania dla życia, zdrowia i ochrony mienia znacznej wartości. Inżynierowi budownictwa społeczeństwo z pełnym zaufaniem powierza swoje bezpieczeństwo użytkując przez niego wybudowane obiekty, niezbędne do życia. To zaufanie stanowi podstawę relacji inżyniera budownictwa i społeczeństwa w społeczeństwie obywatelskim.

Krajowa Rada PIIB pragnie podkreślić, że bez obowiązkowego członkostwa w samorządzie zawodowym nie ma możliwości realnego sprawowania pieczy nad wykonywaniem samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie i obowiązki z tym związane musiałaby przejąć i sfinansować administracja państwowa.

Krajowa Rada Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa wyraża stanowisko, że konsekwencje uwzględnienia wniosku Rzecznika Praw Obywatelskich byłyby kosztownie społeczne i zagrażające bezpieczeństwu obywateli.

W imieniu inżynierów budownictwa wykonujących zawód zaufania publicznego samorząd zawodowy w toku postępowania przed Trybunałem Konstytucyjnym wnosić będzie o oddalenie wniosku.

.
Poprawiony: wtorek, 23 marca 2010